Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян отбеляза с пищни тържества успешното изпитание на ракетата "Хвасон-15"

| обновено на 03.12.17 в 02:04

Северна Корея отбеляза успешното изпитание на междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-15" с пищни тържества, фойерверки и хореографски изпълнения по градските площади, предаде Франс прес.

Всекидневникът на Корейската трудова партия "Нодон синмун" помести на първата си страница снимки на пхенянския площад "Ким Ир-сен", претъпкан с бурно ръкопляскащи войници и цивилни.

"Празнуваме с жар успешното изстрелване на "Хвасон-15", което демонстрира властната мощ на Северна Корея пред останалия свят", цитира Франс прес надпис на транспарант, носен от манифестиращи севернокорейци.

Режимът в Пхенян обвинява Вашингтон, че си просел ядрена война. Очаква се идната седмица напрежението да нарасне още повече, тъй като Южна Корея и Съединените щати планират военновъздушни учения с участието на близо 230 бойни самолета.

СнимкаВ момента Северна Корея представлява най-голямата опасност за сигурността на Съединените щати и опасността от война с тази държава нараства всеки ден, заяви президентският помощник по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър в реч в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в щата Калифорния.

В отговор на въпрос увеличава ли се опасността от потенциална война с КНДР след последния й опит с балистична ракета Макмастър отговори,че тя нараства с всеки ден, както и добави, че севернокорейците подобряват ракетните си възможности с всеки нов опит. 
На 29-ти ноември Пхенян извърши първия си от 15-ти септември опит с ракета от нов тип "Хвасон-15". По време на 53-минутния си полет тя се издигна на височина около 4500 метра и преодоля разстояние от 950 километра.

Генерал Макмастър коментира и друга актуална тема - тази за отношенията между Вашингтон и Москва. По думите му,  Съединените щати трябва да се противопоставят на дестабилизиращото поведение на Русия, но и да намират общи сфери за възможно сътрудничество с Москва. 
Според президентският помощник  през последните години дестабилизиращото поведение на Русия е нараснало значително, като  към това поведение добави и  опитите за подкопаване на демокрациите на Запад, а също и дезинформации, пропаганда, насочени към разкола на обществеността.

В същото време Вашингтон трябва да търси сфери на сътрудничество с Русия, посочи Макмастър, тъй като искаме да избегнем глобален конфликт с Русия, както и добави, че това няма да бъде в ничий интерес.
Ген. Хърбърт Макмастър каза също, че Русия се опитва да се намесва в изборите в други държави. По думите му ръката на Москва се вижда в такива събития като референдума за независимост на Каталуния и предстоящите президентски избори в Мексико.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна