Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка остави основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На шестнадесето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, подчертавайки отново, че ниските лихвени ставки продължават да подкрепят икономиката на страната.

Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационните цели след определено време, се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание.

Политиката на непромяна на рекордно ниските лихвени нива, датираща от август 2016-а година насам, означава, че Австралийската централна банка продължава да изостава от редица от останалите водещи банкови институции, включително от Федералния резерв, ЕЦБ и Английската централна банка, които или вече започнаха да повишават основните си лихвени проценти (като Фед и АЦБ), или се подготвят да намалят степента на провежданите стимулиращи парични политики (като ЕЦБ).

Днешните решение на RBA е факт, след като в края на ноември нейният управител Филип Лоу заяви пред икономистите, че на този етап няма база за промяна на лихвените ставки.

Поредното запазване на лихвите проценти без промяна се дължи до голяма степен на рекордно ниския растеж на заплатите, на неукрепналия трудов пазар и с оглед на липсата на сериозен инфлационен натиск. В допълнение, потребителите в Австралия не са склонни да харчат повече с оглед на рекордните нива на дълга на домакинствата и опасенията, че техните доходи не нарастват.

Все пак има признаци, показващи известно ускоряване на икономическия растеж, като те включват засилващите се инвестиции, подобряващият се растеж на новите работни места и високите корпоративни печалби. В същото време бизнес проучванията показват, че фирмите в страната разполагат с най-добрите условия от 20 години насам.

Редица анализатори и икономисти, че Австралийската централна банка е малко вероятно да повиши, или да намали основните лихвени проценти в обозримото бъдеще.

Въпреки днешното решение на RBA да запази лихвените ставки без промяна, австралийският долар поскъпва спрямо останалите основни валути в резултат на по-добри от очакваното данни за продажбите на дребно, според които търговията на дребно в Австралия нарасна през октомври с цели 0,5% на месечна база след анемичен растеж с 0,15 през септември (при очаквания за повишение с 0,3%).

Австралийският долар нараства в рамките на търговията във вторник към триседмични върхове от 0,7652 щатски долара и от 86,10 японски йени, като в същото време еврото се понижава към 11-дневно дъно от 1,5506 "австралиеца".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна