Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 млади лекари бяха обучени да прилагат резултатите от научните изследвания в медицината в практиката си

Снимка: БГНЕС

150 млади лекари от страната бяха обучени да прилагат резултатите от научните изследвания в медицината в клиничната си практика. Семинарите дадоха отговор на въпроса може ли да се говори за фалшиви научни публикации. Акцент в програмата беше и една от горещите теми през последните години – т. нар. "големи данни".

Пламен Тодоров -  ревматолог от Пловдив, разказа:

Обучението беше по-скоро как критично да гледаме върху научните публикации, как да извличаме от тях по-важното и да разпознаваме истинските резултати. Научните публикации са може би най-важното, което ръководи всеки лекар. Те променят стратегии, променят лечения, променят прогноза, практически всеки лекари трябва да отделя време да е в крак с последните развития на науката и да пробва вече прилагането им в практиката.

По въпроса за фалшивите новини в медицината Тодоров каза:

По-скоро малко надценени, по-скоро търсене на някакви резултати от това, което самите резултати на проучването дават, или пък търсене на сензация от публикацията и след това като лавина в медиите  се стига до съвсем други данни, като например случая с ваксината срещу паротит. Иначе има такива, които са, да кажем, рекламни научни публикации, но те не са в сериозните списания. По-скоро пациентите могат да се заблудят от тях, в някои от вестниците особено.

Пламен Тодоров каза, че при него много често идват хора с публикации за някоя хранителна добавка и питат за данни за ползите. Той обаче каза, че за да бъде регистрирана дадена добавка, трябва да бъде доказано единствено, че тя не е вредна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени