Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Петър Богдан Бакшев

БНР Новини
Проф. Лилия Илиева, Момчил Тодоров, Румен Леонидов и Цанко Серафимов
Снимка: Василена Мирчева

 
Първата страница от „История на България“ от Петър Богдан Бакшев„Защитата на честта, още повече тази на родината, надминава всичко, тъй като животът и честта са равнопоставени.“
Тези думи на Петър Богдан Бакшев, автор на новооткритата най-ранна известна българска история, бяха изведени от нейната откривателка проф. Лилия Илиева като най-важното послание от неговия труд – послание, сравнимо с Паисиевото „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“ Само че един век по-рано.

Кой е Петър Богдан Бакшев? Той ли е автор на първата история на България, коя е втората ни летопис, обезценява ли това откритие ролята на отец Паисий, нуждаем ли се от това пренаписване и преподреждане. И още, вярно ли е, че Паисий неговият труд няма никакво или почти никакво влияние върху българското Възраждане, тъй като е неизвестен за широките маси (почти) до края му?
Кои са основните послания на Отеца, които още остават неосмислени от днешните му сънародници?

В разговора участват проф. Лилия Илиева, Момчил Тодоров, проф. Галя Симеонова - Конах, Георги Наков, лидера на българите католици в Банат, Румъния, писателят Цанко Серафимов и преподавателката по история Евдокия Пенкова.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна