Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ одобри най-мащабната данъчна реформа от три десетилетия насам

Очаква се в сряда Камара на представителите да даде крайното си съгласие, изпращайки данъчния закон за подпис на президента Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) се очаква да даде в сряда крайната си благословия за най-мащабния от тридесет години насам законопроект за намаляване на данъците, след което да го изпрати за подпис на президента Доналд Тръмп, като това ще представлява първата голяма законодателна победа на новата администрация на Белия дом.

Този сценарий вероятно ще бъде факт, след като в ранните часове на днешния ден Сенатът одобри съвместния данъчен законопроект на двете камари на Конгреса с 51 срещу 48 гласа. Сега законопроектът трябва да бъде изпратен обратно в Камарата на представителите за негово прегласуване с оглед на някои процесуални нарушения. Въпреки че тази процедура смути републиканците, не се очаква това да доведе до промени в крайния резултат. Долната камара на Конгреса вероятно ще прегласува без проблем окончателният вариант на данъчната реформа в сряда, имайки предвид, че по-рано вчера първоначалното гласуване на данъчната реформа премина с лекота с 227 гласа "за" срещу 203 гласа "против".

Окончателният законопроект включва намаляване на ставката на корпоративния данък на САЩ до 21% от 35%, предоставя на другите бизнес собственици ново 20%-но приспадане на доходите от техния бизнес и преформулира начина, по който американските власти да облагат с данък мултинационални компании. В същото време се очаква данъчните съкращения да добавят около 1,5 трлн. долара към бюджетния дефицит на САЩ в рамките на следващите десет години.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че ако днес Камарата на представителите одобри окончателно данъчната реформа, Белият Дом ще даде специална пресконференция по този въпрос (около 23:00ч. наше време).

Важно е да се отбележи, че последно проучване на общественото мнение показва, че мнозинството от американците смятат, че настоящата данъчна реформа не представлява добра идея. Според съвместно проучване на Wall Street Journal и телевизия NBC, проведено между 13-и и 15-и декември сред 900 американците, 41% от анкетираните смятат, че данъчният законопроект на републиканците не е добра идея (спрямо 35% на това мнение само преди месец). Това негативно отношение към данъчната реформа вероятно е в резултат на мнението, че съкращаването на данъците облагодетелства най-вече корпорациите и богатите и в много по-малка степен средната класа, като така смятат над две трети от анкетираните.

В същото проучване, 38% от анкетираните вярват, че Тръмп е заговорничил с Русия по време на президентската кампания през 2016-а година, докато 35% са на обратното мнение, а 26% са без мнение. Според 41% от американците, Конгресът би трябвало да стартира импийчмънт процедура на изслушване за отстраняване на Доналд Тръмп като президент, но 54% не са съгласни с подобен ход.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени