Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за учене или…

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В последните „300 секунди“ за тази година ще се опитам да обърна вниманието ви към новината, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ открива от догодина няколко нови специалности. Ще запазя лоялността си към Алма матер, в която сме получили висшето си образование дядо ми, баща ми и аз, но няма да мога да не задам няколко въпроса. Открива се от догодина  специалност „Учител по природни науки в основна степен на образование“. Основната цел на специалността е подготовка на учители по предметите „Човекът и природата“, „Физика и астрономия“, „Химия и опазване на околната среда“, „Биология и здравно образование“ в българските училища.
Въпросът ми е - кому е нужна тази отделна специалност след като всички знаем колко несигурни са програмите в българското училище и как утре предметите, за които ще се подготвят бъдещите кадри днес може и да ги няма? Още повече какво ще правят студентите, които завършват обучението си по физика, химия и биология в същия този университет? Те няма ли да могат да преподават, ако искат, по-горе изброените предмети?
Ще бъде открита и специалност „Философия“ на английски език. Специалността ще подготвя специалисти, изследователи и преподаватели в областта на философията и в сфери, свързани с икономиката на знанието в държавния и неправителствен сектор. Питам се дали не би било по-просто във Философския факултет да засилят обучението по английски и да профилират студентите в един по-късен етап на обучението им. Освен ако не става дума за привличане на студенти от чужди държави…



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени