Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шмуел Янай: Голяма част от растенията, които съпровождат Исус, са местни израелски

elha_bgnes
Снимка: БГНЕС

Всички украсяват за Коледа елхички. Но в Израел, това е нехарактерно и рядко растение. Без да има нужда да бъдат украсявани, по това време зреят плодовете на мандарината и на портокала, лимона и грейпфрута. Вечно зелените цитрусовия дръвчета са с красиви оранжеви, жълти или зелени топки. За дърветата, свързани с християнството разказва в интервю за предаването "Преди всички" докторът по ботаника от телавивския университет Шмуел Янай:

Голяма част от растенията, които съпровождат Исус, са местни израелски. Така че може да се каже, че има изследователи, които проучват символиката на тези ботанически видове. На първо място сред тях е бялата лилия, която е символ на чистотата и целомъдрието. Тя се свързва с Дева Мария. Не роза, а лилия помирисала майката на Христос и заченала. Когато идват кръстоносците в Йерусалим, обявяват цветето за свои символ. Не случайно това растение присъства в много европейски семейни гербове. Рицарите са смятали, че то ги брани в битките и масово са го късали, а често са изтръгвали корен. Когато се завръщали в Европа се пренасяли растения, за да бъдат посадени там. В резултат на това са били унищожени почти всички лилии по земите на днешен Израел. Лилията става много популярно и отглеждано цвете, особено в женските манастири. Преди около 100 години християни го пренасят обратно в Израел и сега отново се отглежда тук.

Янай обясни, че витлеемската звезда е декоративен храст в Израел. Често се използва като жив плет: Обикновено се използва символиката му – прилича на облян в кърви младенец. Има и друго тълкуване, че това растение прилича на пътеводна звезда, която показва на влъхвите къде е пещерата на Христос.

Ботаникът обясни и за символа на елхата: Използването на елхата като символ на раждането на Христос започва сравнително късно –през Средновековието. На място, където повечето дървета остават голи през зимата, зелената през цялата година елха е символ на безсмъртието. В началото само благородници са можели да си позволят да поставят в дома си такова дърво.

Той посочи, че маслиновото дърво е растение, свързано със смъртта на Христос.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна