Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници излязоха втора поредна вечер на протест срещу решението за Пирин

| обновено на 29.12.17 в 20:18
Снимка: БТА

Природозащитници излязоха за втора поредна вечер на протест в центъра на столицата срещу правителственото решение за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин“. 

Протестиращите се готвят да обжалват решението пред Върховния административен съд и да организират митинги по време на европредседателството ни.

Акцията, в която днес участваха няколкостотин души, започна с блокада на кръстовището на ул."Граф.Игнатиев"  и булевардите "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" и викове "Мафия" и "Оставка". Участниците в шестието викаха още "Пирин не е ваш", "Пирин не е баница" и казаха, че ако правителството служи на народа, в планината няма да се строи. Според тях ако това не стане, кабинетът трябва да подаде оставка незабавно. След това митингът се премести отново на Орлов мост.

Тук съм защото обичам планината, тук съм, защото не мога да се примиря с факта, че може да бъде застроена толкова голяма част от Национален парк Пирин. Тук съм, защото съм прекарала там много време и знам, колко красиви места има и не мога да приема факта, че може тези гори да бъдат отсечени, застроени и т.н., каза протестираща.

Недоволните блокираха за близо 2 часа движението в центъра на столицата. Следващият им протест ще се състои на 4 януари. 

За запазването на Пирин се обявиха тази вечер и около 50 младежи в Стара Загора. Те се събраха на протест в подножието на парк Аязмото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна