Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов театър НДК e домакин на фестивала на българската драматургия

Снимка: Булфото

Фестивалът на българската драматургия „Януари“ ще се проведе през януари в Нов театър НДК.

Идеята се роди преди две години, когато направихме и първото издание на фестивала, но още със създаването на Нов театър НДК това стана една от задачите – ако можем да подпомагаме и популяризираме българската драматургия, защото е малко в страни от театралния ни процес. „Януари“ дойде като заглавие, тъй като знаем за чудесната пиеса на Йордан Радичков и решихме, че месец като януари също е удачен. Това каза в интервю за предаването „12+3“ режисьорът Бойко Илиев.

Фестивалът се открива на 8-и януари с постановката на Илиев – „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“:

Това е документална пиеса, вдъхновена от писмата между Яворов, Лора и Мина и, разбира се, раждането на прекрасната лирика на Яворов. Така че в основата лежат наистина документални произведения, които аз преоткрих. Наистина произведенията, писмата и есетата на Лора имат художествена стойност, която за мен беше лично откритие и, разбира се, на Мина. Наистина едни жени, които са вдъхновявали поета не само с обичта си, но и с интелекта си.

Други спектакли, които ще участват на фестивала, са: „Поручик Бенц“, „Пилето, което казва КУ“, „Великденско вино“, „Асансьорът“, „Лалугер“, „Колега“, „Harlem Shake“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени