Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е влиянието на Виенската модерност у нас до 1944

БНР Новини

Литературният историк, критик, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съосновател на емблематичното списание „Страница“, радиоводещ на предаването „Преге“, автор на учебници и книги Младен Влашки провокира учени и по-широка публика с изчерпателно и любопитно изследване на взаимопроникването на културните постижения на групата „Млада Виена“ в млада България“. Краят на 19 и началото на 20 в. е време, изключително наситено с нови идеи, експерименти в изкуството, литературата, театъра, музиката и науката, със събития в културния живот на Виена. Там присъстват и български интелектуалци като професорите Иван Шишманов, Беньо Цонев, Стефан Младенов, поетът Теодор Траянов... Младен Влашки поставя във фокуса на книгата си драматургията и театъра. През тях той поставя началото на преосмисляне на рецепцията на виенската модерност в България до 1944 г.
Книгата прави „първата крачка, както към създаването на една по-задълбочена българска представа за кръга „Млада Виена“ като емблематичен за Виенската модерност, така и за извеждане от невидимия или слабо видим пласт на българското културно минало на последници и комуникативни факти в рецептивния процес, свързан с творчеството на авторите от „Млада Виена“, а и на самата Виенска модерност“.
В изследването на Младен Влашки има открития, непознати досега факти, освен това тя е интересно четиво не само за учени, а и за по-широк кръг читатели. Тя поставя и един много важен за осмисляне проблем – на нашето още от тогава наваксващо културно развитие...



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна