Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм от 145-минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия филм „Кръговрат“, и за нас е голяма радост, че предизвикваме толкова интерес сред българските почитатели на киното. С тези думи Здравко Григоров започна представянето в ефира на БНР на юбилейното 10-о издание на Филмовия фестивал София МЕНАР (Sofia MENAR Film Festival), който се организира от Сдружение "Позор" и запознава българската публика с най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, както и с културата и традициите на ислямския свят.

Фестивалът представя различен дух и различни култури, непознати в България режисьори и актьори и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи в него.

Първите две-три години фестивалът бе все още много малък, разказва Григоров:

Получавахме много малко филми. Ние се опитвахме да намерим филмите, които да покажем на зрителите От известно време вече сме затрупани със заглавия и наистина това се оказа един от най-трудоемките процеси по време на подготовката - изглеждането на хилядите филми, които пристигат преди обявяването на фестивалната програма… Тази година специално имаше над 2000 заглавия, които пристигнаха, за да може да изберем от тях четиридесетте, които ще покажем на зрителите. С времето видяхме, че няма смисъл да показваме голям брой заглавия и затова сме се ограничили до 40. Мисля, че това е оптималния вариант зрителите да могат да видят качествено кино, без да се пресищат от него.

Според Григоров акцент в програмата през 2018 г. е новото иранско кино. Освен „Кръговрат“ в програмата са включени и други дебютни ирански кинотворби – „Бордна карта“ и „Италия, Италия“, които кинокритикът препоръчва на зрителите, „за да видят как се правя новото поколение ирански режисьори“.

Програмата на десетото издание предвижда и провеждането на „Диван сарай“, където се обединяват киното и литературата, като в „Дома на киното“, преди прожекцията на филм от фестивалната селекция, се организират литературни четения и се представят автори от Близкия изток и Северна Африка.

Филмът „Кръговрат“ на режисьора Мехди Фард Гадери разказва за шест семейства, които пътуват в различни купета на нощния влак. Техните различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака, допълва организаторът:

Интересното за този филм е, че той е заснет в един много дълъг 145-минутен кадър. И това го направи един от хитовете на много международни фестивали. Ние сме много доволни, че ще успеем да открием фестивала с този филм и че българските зрители също ще могат да се насладят на него.

Още за фестивала и филмите в програмата му в Дома на кинотоКултурен център G8Eвросинема и Чешкия център в столицата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна