Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестираха в защита на Националния парк "Пирин"

| обновено на 11.01.18 в 21:04
Снимка: Добромир Видев

Над 8 хиляди души събра протестът на природозащитниците, които се противопоставят на възможността за строителство на нови спортни съоръжения в Националния парк "Пирин".

С възгласи "Мафия!", "Оставка!" и "Не искаме бетон, а искаме природа!" започна по бул. "Васил Левски" шествието на природозащитниците. Основната група се събра зад зеления плакат "Граждани срещу мафията". Шествието премина през ул. "Гурко", ул. "Раковска" и приключи пред Национални дворец на културата. По време на шествието на природозащитниците бяха затваряни периодично булевардите.

Ето какво споделиха част от участниците:

Най-лошото е, че се опитват, не само в Пирин се случва това, това е навсякъде. Ще протестираме, ако трябва ще ги изметем от правителството и нещата ще се оправят. Рязко!

Министерството на икономиката да се спретнат, и на околната среда и на водите също, и да се съобразят, да направят един коректен договор за концесията. С ясни параметри.

Доколкото знам, има чуждестранни журналисти, които ще отразяват всичко, което се случва. Със сигурност, това, че има десетина протеста в този ден, няма да остане незабелязано.

Протестиращите припомниха, че има екологични проблеми в Пирин, но също така и в Крапец, и в Дуранкулак. По думите им, Странджа също ще бъде сечена, така както се очаква да бъде и в Пирин. Те заявиха, че ще искат и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Според природозащитниците е било грешка шествието им да се проведе по този маршрут, тъй като европейските представители не са чули основните им искания. Поради тази причина бяха отправени призиви за нови шествия в защита на Пирин.

Малко преди тръгването на протстиращите по бул. "Васил Левски", недоволство предизвика плакат с девиза на българското европредседателство на английски език, чийто преправен текст гласеше, че по-скоро сме силни заедно с корупцията. След леки забележки на хората, еколозите от протеста, които държаха плаката с маски, бяха помолени да се оттеглят.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени