Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът за култура отбелязва четвъртия си рожден ден

Четири години "Въпреки.com"


Стефан Джамбазов, който е част от екипа, създаващ интернет пространството за култура "Въпреки. com", беше гост в ефира на "Хоризонт" по повод  рождения ден на сайта. 


Като посочи, че без да пренебрегва наследството от миналото, "Въпреки. com" поставя акцент на съвременната култура и актуалните процеси, Джамбазов разказа за един от паралелните проекти, по които работи и изненадата на хората, когато са научили, че "главните герои" в проекта са съвременните учители:

Ние правим един проект сега извън сайта  - един проект, който е свързан с учители и ученици в изобразителното изкуство.  И на едно място ни казаха: "Добре, много хубаво - обаче тези учители, за които правите този проект, които са наши съвременници - хубаво, но те са живи". Въпросът е, че ние искаме да направим за живите. Разбира се, връщаме се към миналото -  то е много важно в днешния ден, но важни са и тези хора, които са около нас.



В нашия сайт ние не правим интервюта, каза още Джамбазов:  Ние правим разговори. В какъв смисъл?  Въпроси и отговори някак избягваме - искаме хората да присъстват в нашите разговори не с въпрос и отговор  - тоест те да присъстват   (ние, разбира се, разговаряме с тях, цитираме ги абсолютно точно), но това го вкарваме в един друг контекст  - от една страна нашата субективна гледна точка, от друга страна  - гледната точка към нашия днешен свят  - и с проблемите,  и с всичко, което се случва , и с хубавите неща, и разбира се,  не пренебрегваме нещо, което не е добро. Интервюто чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна