Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се налага обявяване на грипна епидемия в област София-град

На територията на област София-град към момента не се налага обявяване на грипна епидемия, заяви д-р Наталия Спиридонова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Столичната районната здравна инспекция пред Радио София. Данните за предходната седмица показват леко снижаване в заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип:

Когато се взема решение за обявяване на епидемична ситуация на областно ниво е необходимо да се използва и експертна оценка, като се отчитат качествени показатели като натовареност на амбулаториите за индивидуална медицинска помощ, отсъствие на деца от училищата и детските градини, тип на циркулиращия грипен вирус.

По повод зачестилите случаи на скарлатина в столицата, д-р Спиридонова обясни, че това заболяване е характерно за есенно-зимните периоди, а причинителят е нормален обитател на носоглътката на здравите хора. През този сезон носителството при хората е около 10 процента. Към рисковите фактори за развитие на скарлатина се причисляват неблагоприятните метеорологичните условия, престоят в затворени помещения, които не се проветряват често, както и липса на необходимата подкрепяща храна и напитки. Нивата на заболяването в София обаче не са епидемични.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени