Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози занесоха бурканчета с чист въздух от Пирин на премиера и министрите

| обновено на 24.01.18 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Еколози проведоха символична акция пред сградата на Министерския съвет. Те донесоха бурканчета с чист въздух от Пирин на премиера и министрите, въпреки че правителството не заседава поради ангажименти на много министри в Брюксел.

Всяко буркачне с въздух е придружено с писмо до съответния член на правителството. Със символичния си подарък природозащитниците  обясниха, че напомнят официално трите си искания.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България ги представи:

Отмяна решението на Министерски съвет за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин". Искането ни е за оставка на министър Нено Димов. Той излъга прекалено много в рамките на самото обсъждане, както и въведе в заблуждение членовете на Министерски съвет, че това, което те приемат, е преминало всички законоизисквани процедури. Продължаваме да питаме кой е реалният собственик на концесионера в Национален парк "Пирин" "Юлен-АД" и да настояваме Министерски съвет да предизвика и да изиска един международен одит на концесията.

Участничка в акцията заяви: 

Те ще имат привилегията да притежават последния чист въздух на България и да могат да разкажат на бъдещите поколения какво някога е било, какви са били мурите в Пирин и всъщност каква е била гората на България преди да изчезне.

За утре вечер е насрочено поредното шествие на еколозите в защита на парк "Пирин" в центъра на София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна