Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на правосъдните министри на ЕС в София

Еврокомисар Вера Юрова призова за по-ефективна българска съдебна система срещу корупцията

Холандия изрази готовност да се присъедини към Европейската прокуратура

| обновено на 26.01.18 в 17:08
Снимка: БТА

За по-голяма ефективност на българската съдебна система срещу корупцията призова в София еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова

Очаква се след 2020 година отпускането на пари от еврофондовете да бъде обвързано и с условието да се спазва върховенството на закона. 

Това не трябва да се възприема като наказателна мярка, посочи от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя председателства проведения в София неформален съвет на правосъдните министри от Евросъюза. 

Както се очакваше, основна тема на обсъжданията е било институционализирането на Европейската прокуратура. Новината е, че Холандия има готовност да се присъедини към тази служба, която ще разследва престъпленията срещу парите на ЕС, както и че през март София отново ще е домакин на голяма среща, на която да се обсъждат всички проблеми около тази служба. 
Обвързването на върховенството на закона с парите, които ще се разпределят през 2020 година в европейските структури, ще е тема, която ще се нуждае от допълнителни пояснения. Вера Юрова обясни по-рано какво точно предвижда нейната идея:
Това не означава „Ние няма да ви дадем парите“. Отпускането на европейско финансиране вече е обвързано със спазването на закона и съдебните практики. Просто искаме да поясним, че за следващия финансов период на ЕС тези неща са от значение. Това условие не е само за държава като България. А важи за всички, които получават европейско финансиране.
Отвличането на деца от родители, както и Кодексът за противодействие на лична омраза в интернет са били други теми, обсъждани по време на Съвета.
До няколко месеца ще е ясен бюджетът на Службата на европейска прокуратурата, каза на съвместна пресконференция с  правосъдния министър Цецка Цачева еврокомисар Вера Юрова. Тя уточни, че това ще зависи от броя на страните- членки на Европейския съюз, които ще се присъединят към проекта. Засега те са 20, но на приключилия по-рано днес в София неформален Съвет на правосъдните министри стана ясно, че Холандия може да стане  21-та страна:
Изчисляваме на принципа "анализ на разходи-ползи". Тоест колко ще струва и колко ще си върнем. Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза, тъй като вземайки под внимание нивото на измамите в парично измерение, те се изчисляват на 50 милиарда евро на година. Ако той започне работа по ефективен начин до края на 2020 г. можем много скоро да отчетем голямо количество пари връщащи се в обществените бюджети. Според нашия анализ първите облаги ще се отчетат още през 2023 година. Затова трябва да сравним разходите с ползите. 
Еврокомисарят за правосъдието и равенството на половете Вера Юрова определи Истанбулската конвенция като ефективен законодателен инструмент, който има потенциал  да се бори срещу насилието над жени и деца. 
Правосъдният министър Цецка Цачева е запознала  колегите с дискусията у нас. Тя анонсира специална среща в Брюксел в понеделник, на която отново да се дебатира по значението на документа като инструмент за защита на жени и деца. И  припомни - всяка трета жена в Европа е била обект на домашно насилие.
Ето и коментарът на Вера Юрова, в чийто ресор попада тази конвенция:
Насилието срещу жени е голям проблем в Европа и България не е изключение. Проучванията на Евробарометър го показват в цифри. Очаквам от държавите-членки да положат големи усилия в борбата срещу този феномен. Благодаря на всички българи и български политици, които подкрепят този важен документ.  А на онези, които се колебаят или не го одобряват, искам да кажа - не само в България, но и в други страни-членки се чуват мнения, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство..а и ето и посланието ми  - при традиционното семейство не е нормално мъжете да пребиват жени и деца. Истанбулската конвенция подкрепя здравите и щастливите семейства . Надявам се, че Истанбулската конвенция ще бъде даден шанс в тази красива страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна