Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтата ми се сбъдна, заяви Возняцки след титлата в Австралия

Датчанката от полски произход става №1 в световната ранглиста в понеделник

| обновено на 27.01.18 в 16:34
Каролине Возняцки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мечтаех за този момент от толкова много години, а да съм тук днес е сбъднала се мечта. Никога не плача, но този момент е твърде емоционален. Това заяви датчанката Каролине Возняцки, след като в събота победи Симона Халеп със 7:6 (2), 3:6, 6:4 във финала на Откритото първенство на Австралия, предаде БГНЕС.

Возняцки стигна до първата си титла от Големия шлем след изключителна битка с Халеп, като по този начин ще измести румънката и от първото място в световната ранглиста от следващата седмица.

Искам да поздравя Симона, знам, че това е тежко за нея… Това бе един страхотен мач и ти показа невероятна борба, обърна се Возняцки към своята съперничка.

За Халеп това бе трета загуба във финал на турнир от Големия шлем от три опита. Тя поздрави новата шампионка в Мелбърн. Не е лесно да говоря в момента, но ти игра невероятно. За мен това бе страхотен турнир. Разбира се, сега съм тъжна, но Каролине бе по-добра от мен днес… Не успях да спечеля титла от Шлема от третия опит, но се надявам четвъртият да ми донесе късмет, сподели Халеп.

Возняцки, която е дъщеря на поляци и навлиза в своята 28-годишнина, има два финала в Ю Ес Оупън, както и два четвъртфинала на Ролан Гарос, припомня БТА.

Мачът й с Халеп продължи два часа и 53 минути, премина през много обрати, а особено в третия сет пробивите вървяха един след друг. За Возняцки се оказаха важни и физическите проблеми на Халеп, които се появиха веднага след началото на втория сет.

Датчанката стартира много уверено в мача и поведе с 3:0. Постепенно Халеп намери ритъм и започна да печели сервисите си, което правеше и Возняцки и мачът стигна до 5:3. Тук румънката върна пробива, след като съперничката й сервираше за сета.

След това Халеп взе подаването си, както и Возняцки за 6:5 и отново имаше шанс да вземе сета с пробив. Но се стигна до тайбрек, в който скандинавката диктуваше темпото - първо поведе с 4:2, а след това го взе и със 7:2.

След взети подавания в началото на втория сет (1:1), третият му гейм се оказа най-дългият в мача, продължил 12 минути. Возняцки имаше 4 пъти възможност за пробив, но Халеп не се предаде и поведе с 2:1. След като поведе с 3:2, Халеп поиска медицински таймаут и се оказа, че проблемите й в бедрата не са никак малки. Въпреки това тя спечели следващото си подаване и проби на 15 за 5:3.

Едва пристъпваща по корта, Халеп се бореше до последно в следващия гейм, в който имаше подаване. Изоставайки с 15:40, тя стигна до равенство и свое предимство. Пропусна първите две възможности да вземе сета, но при третата въпреки дългото разиграване, успя да спечели и с 6:3 гейма изравни сетовете 1:1.

Третият и решителен сет започна с рутинен гейм за датчанката, която обаче затвърди преднината си с пробив във втория от втори опит. В тези моменти сякаш Возняцки не даваше всичко от себе си, като се възползва от лошата физическа кондиция на съперничката си. В третия гейм румънката изненадващо издържа на маратонско разиграване, няколко равенства, загубени предимства и пропуснати възможности за пробив. В решителния момент ястребовото око се оказа на помощ за Халеп, след като съперничката й не повярва, че първи сервис е в аут.

След това с двойна грешка пробивът беше на лице за 1:2. Возняцки реагира и върна пробива на нула, но Халеп не бе вдигнала бялото знаме и веднага реагира по същия начин, за да намали на 2:3. Фестивалът на пробивите продължи и Халеп реализира пълен обрат, след като с нов взет сервис на датчанката поведе с 4:3. Колебанията на двете продължиха, след като се стигна до 4:4 и при своето подаване Возняцки успя от втория гейм-бол да поведе с 5:4. До края на мача ситуацията при Халеп се усложни тя нямаше сили да преодолее защитата на Каролине при последвалото подаване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна