Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Лъчезар Бояджиев: На София ѝ трябва мъдрост

Снимка: night.bg
През месец февруари известният български художник Лъчезар Бояджиев ще зарадва почитателите си с две изложби. Едната в Пловдив се открива на 2 февруари в галерия „Сариев“ с името „Уютни дистопии“, която е посветена на темите за градовете и териториите, вълнуващи художника от средата на 90-те години. Самият Лъчезар Бояджиев казва, че в артистичната му биография винаги е била по-важна идентификацията с града, в който живее, отколкото с държавата, в която живее, защото държавата е нещо много по-комплексно, националната идентичност е нещо много по-проблематично, което се формира  по по-различни начини. Ако се идентифицираш с града, има достатъчно различия дори в рамките на България, има достатъчно основания да градиш собствената си артистична идентичност въз основа на тези урбанистични идентификации. Ако сме достатъчно грамотни и уважаващи себе си да пазим спомена за възникналите спорове по повод едно или друго нещо в града, в тези места се трупа мъдрост и всеки следващ път може да стане малко, малко по-лесно и малко по-уютно, защото не можеш да промениш миналото. Можеш да преформулираш историята, но миналото няма как да промениш. 

В изложбата можем да видим, какво им липсва на някои известни градове като Париж или Венеция, за да станат те малко „по-уютни“. На София, според Лъчезар Бояджиев, ѝ липсва мъдрост.

На 14 февруари в Софийската градска галерия се открива ретроспективната изложба на Лъчезар Бояджиев – „Лъчезар Бояджиев. Sic Transit Media Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“. В нея ще има малко градска тематика и много тематика от началото на 90-те години, когато художникът се занимава с това, че една система, в която не сме вярвали, е колабирала, а другата система, която трябва да я замести и да вярваш в нея, не ти дава достатъчно основания за тази вяра.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени