Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Референдумът се обезценява като инструмент за публичен натиск срещу властта

Протестите също изчерпаха своя потенциал за въздействие, смята политологът

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

Въпросът, който БСП е формулирала за референдум по Истанбулската конвенция, е мъгляв и нееднозначен и ще обърка гласоподавателите, каза в предаването "Нещо повече" политологът Стойчо Стойчев. Друг е въпросът дали въобще е нужен подобен референдум, посочи той:

Този инструмент започна да се употребява твърде често по маловажни теми, което ще намали неговата стойност за в бъдеще. Просто институтът на референдума ще се дискредитира и все по-малко хора ще участват в такъв тип допитвания, виждайки, че партиите ги използват единствено да трупат популистки дивиденти и да капитализират минимални и моментни обществени настроения в своя полза. 

Управляващата коалиция е безкрайно стабилна, защото не е формулирана на базата на политики и политически позиции, които, като влязат в противовес, биха довели до сътресения, коментира Стойчев:

Тази коалиция е формирана с изключително ясната сметка да се вземе управлението и то да бъде използвано. 

Стойчев е на мнение, че ГЕРБ ще се съобразят с позицията на Обединените патриоти по Истанбулската конвенция и няма да рискуват стабилността на управлението, за да защитават чисто формални принципи. 

Нормалното състояние на екологичните организации не само в България, но навсякъде по света, е да бъдат на улицата и да протестират, заяви още политологът по темата с екопротестите:

На тях това по дефиниция им е присъщо. Екоорганизациите по принцип реагират на всяка една политика, която застрашава устойчивото развитие и околната среда. Така че няма нищо странно, нищо необичайно в това зелените да протестират. В момента не знаем точно кой кого представлява и какво иска. Под някакъв общ наслов са тези протести. Могат да се обърнат и срещу управлението, разбира се. Но протестът като че ли изчерпа своя потенциал за социален натиск и въздействие. Тези протести нямат нито мащаба, нито реакцията от страна на управляващи и на медии, каквито имаха протестите от 2013 година.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна