Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германо-българската индустриално-търговска камара ще обучава енергийни скаути

Млади специалисти до 35 години ще следят енергийното потребление в предприятията, в които работят

Германо-българската индустриално-търговска камара представя проекта Young Energy Europe, в рамките на който млади специалисти от различни фирми в България, Гърция, Унгария и Чехия ще бъдат обучени за енергийни скаути. Целта е впоследствие те да следят и намаляват енергопотреблението в предприятията, в които работят.


Ръководителят на проекта Красимира Димитрова поясни в предаването „Преди всички“, че желаещите да се включат в инициативата могат да посетят интернет страницата на Камарата и да се запишат в онлайн формуляр. Проектът е тригодишен, а възрастовата граница е фиксирана на 35 години.

Целта ни не е те просто да участват една година в проекта и след това нещата да приключат. Целта е те да се подготвят и да участват в мониторинга на потребление във фирмите постоянно, изтъкна Димитрова и допълни, че се очаква сериозен интерес, защото темата е актуална.

Обучението е разделено на три модула - енергийна ефективност, ефективно използване на ресурсите и мобилност в предприятието. Енергийните скаути ще придобият и умения в областта на комуникацията и презентирането, т. нар. soft skills. 

Има голяма нужда такъв проект да бъде популяризиран у нас, коментира пред "Хоризонт" и Румен Андронов, представител на бизнеса:

С удоволствие бих назначил такива специалисти, стига да има такива. Все по-малко млади специалисти се намират в нашата държава. 

Още информация по темата ще научите от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна