Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ралчев: Единственото реалистично е влизането ни в Шенген в измерение въздушна граница

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Единственото реалистично, което можем да очакваме, е в измерението въздушна граница, т.е. на българските летища граничният контрол да влезе в Шенгенското пространство, но на сухопътна граница това да не се случи. Това заяви в предаването „Нещо повече“ доц. Пламен Ралчев – преподавател по международни отношения в УНСС. Според него е малко вероятно Холандия да промени съществено позицията си за влизането на България в Шенген.

 

Холандия е държава с едновременно толерантна и твърда политика. Едва ли ще има големи изненади. В същото време при нас остава надеждата, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС към България ще бъде направен някакъв жест и тази забрана, която имаме в момента, ще бъде частично вдигната. Мисля, че компромисът, за който г-жа Меркел спомена по време на визитата й в София, е вероятно възможният компромис това да се случи, т.е. България ще влезе в Шенген, но не напълно. Отдавна се дискутира тази опция. Така или иначе трябва да си даваме сметка, че България и Румъния се разглеждат в пакет и едва ли ще бъде допуснато едната страна да влезе, а другата не, така че това също е другият ограничителен фактор, който трябва да съобразим. Върховенството на закона е един от основните аргументи, които Холандия използва.


Не съм убеден, че ЕС в момента е в състояние и е готов да се разширява, каза доц. Ралчев.

Холандия вероятно ще продължава да изразява този скептицизъм и ще охлажда оптимизма и емоциите, свързани с разширяването и особено това, което ние искаме да лансираме – перспективата на Западните Балкани. Със сигурност старите страни-членки ще имат много резерви и ще се чувстват некомфортно в тази тема.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна