Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Табаков - майсторът на лампи, който продава въображение

Николай Табаков, снимки: Лозина ВладимироваИма едно място, или по-скоро един човек, в който музиката и светлината съжителстват сполучливо. Николай Табаков живее в Дупница, но има галерия - ателие в София. Движението и въображението дават онази сила за вдъхновението, която той влага при създаването на лампи и в свиренето в групата "Блус трафик", където той е барабанист. От около 10 години Николай прави лампи. Ръчната им изработка ги прави уникални, а формата и цветовете им са толкова фантастични, че той се шегува, че продава въображение. Преди лампите е музиката – от 30 години той свири на ударни инструменти, а заедно със светлината и мелодията той пътува – много често на автостоп, още по-често в България и поне веднъж в годината - някъде в Европа.

Движението и свободата са сред отличителните черти на Николай Табаков, който мисли, че е някъде на 47-48 години, но е сигурен, че се държи като 18-годишен. Всичко, което му хрумне, дори най-невероятното, се превръща в реалност – все още се разказва инициативата му да направи 400 понички за приятели, просто така.

Музиката и светлината са в една естествена симбиоза около Николай. Това дори е видимо - ключовете за осветлението в галерията му са изрисувани като клавиши, а вече готовите лампи са подредени до едно пиано.

С Николай Табаков - музиканта майстор на лампи, разговаря Лозина Владимирова - интервюто чуйте в звуковия файл.



Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени