Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даво Гарсия - един от най-търсените инструктори по зумба в България

Даво Гарсия
Снимка: Личен архив

През 90-те години на ХХ век в колумбийския град Кáли 20-годишният Бето Перес, инструктор по аеробика, преди тренировка установява, че е забравил нужните му дискове. Смело вади любимите си записи с латиномузика и обявява, че ще представи своята нова дълго разработвана система, но всъщност импровизира. Така се ражда зумбата. Днес зумба практикуват 15 милиона души в 180 държави, а Бето Перес си печели славата на неформален посланик на латиноамериканските ритми и култура по света. В България зумбата също набира популярност, а най-търсеният инструктор е мексиканецът Даво Гарсия.

Даво обяснява какво всъщност е зумба:

Зумбата е физическа активност, която съчетава аеробни упражнения с латино-американските танци салса, меренге, танго, бачата, като могат да се включват и елементи на хип-хоп, бели денс и т.н.

Със зумба не просто си гарантирате прекрасна фигура, обяснява Даво:

Ако водите здравословен живот и тренирате зумба, ще се чувствате изпълнение с енергия и щастие. Това се опитвам да дам по време на занятията си. Не толкова самия танц, колкото удоволствието от това да танцуваш. Понякога инструкторът има сложна задача. Не знаеш дали в залата ще застанеш пред 10 или пред 50 човека. Всеки от тях си има свой живот. Понякога е много трудно да накараш някого да се усмихне, защото се е вглъбил в проблемите си, но зумбата помага да забравим стреса, депресията, защото тялото и съзнанието ни се освобождават. Това важи не само за хората, с които се занимавам, но и за мен. Понякога идвам в залата с главоболие, но щом чуя музиката, забравям болката и давам всичко от себе си.


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Миглена Иванова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!