Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титла за холандка в бързото пързаляне с кънки

Йорин Тер Морс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йорин Тер Морс (Холандия) спечели олимпийската титла на 1000 м бързо пързаляне с кънки на олимпиадата в Пьончан. Световната шампионка в дисциплината Тер Морс триумфира с нов олимпийски рекорд от 1:13.56 минута, като подобри старото върхово постижение от 1:13.83 минута на Крис Уити (САЩ)  от 17 февруари 2002 година в Солт Лейк Сити. Това е трето олимпийско злато за 28-годишната холандка, която в Сочи 2014 взе титлите на 1500 метра и в отборното преследване.

Световната рекордьорка Нао Кодайра (Япония) финишира втора на  26 стотни от секундата и заслужи среброто, както и на последното световно първенство, което се проведе на същата писта в Каннън (Република Корея) през миналата година. Друга японка - Миха Такаги, завърши трета на 42 стотни от секундата зад победителката. Така тя взе второ отличие на игрите в Пьончан след среброто на 1500 м. Действащата световна шампионка Хедър Бергсма (САЩ)  се нареди едва осма с пасив от 1.59 секунда. Китайката Хун Чжан не успя да защити титлата си от Сочи 2014, като завърши едва 11-а на 2.11 секунди.

Холандската звезда в бързото пързаляне с кънки Иреен Вюст, олимпийска вицешампионка в дисциплината отпреди четири години, също не се представи на ниво.  Вюст, която в Пьончан вече спечели злато на 1500 метра и сребро на 3000 метра, този път остана далеч от подиума. Тя се нареди едва девета днес с изоставане от 1.76 секунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени