Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от БАФТА

"Три билборда извън града"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител сред отличените от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), предаде Асошиейтед прес.

Филмът за съкрушена майка, която търси справедливост и настоява да се сложи край на тормоза, неравенството и посегателствата, бе удостоен с пет награди на БАФТА на снощната церемония в Роял Албърт Хол Лондон, включително за най-добър британски филм и за най-добра актриса - Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.

На пресконференция след като получи наградата си, Рокуел отговори на въпрос за подкрепата, която оказва на движението "Времето изтече": Просто смятам, че е важно да представляваме това движение и да се опитваме да слушаме, ако хората се опитват да бъдат чути. Мисля, че е уважително и искам да го подкрепям. В живота ми имам много невероятни жени.

Кампанията на "Времето изтече" срещу сексуалния тормоз беше повтаряща се тема през цялата вечер. На червения килим и в залата се виждаха много жени, облечени в черно, включително актрисите Анджелина Джоли и Дженифър Лоурънс, в израз на солидарност с пострадалите от сексуален тормоз и дискриминация. Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогиня на Кеймбридж, която бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан. Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции, посочва Асошиейтед прес.

53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо спечели наградата на британската филмова академия за най-добър режисьор за филма "Формата на водата".

Гари Олдман бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!