Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савойският дворец на Маргарита

| обновено на 23.02.18 в 09:18 БНР Новини
Градината на Савойския дворец.
Снимка: en.wikipedia.org/Viktor Hauk

През 1507 година, след смъртта на своя брат Филип, Маргарита Австрийска, единствената дъщеря на римския император Максимилиан I, започва да управлява кралство Нидерландия. Тя избира да се премести в белгийския град Мехелен, където издига своя резиденция. Къщата, в която се настанява, е построена през XVI век и се смята за първата ренесансова сграда в Северна Европа. Маргарет създава от нея палат, известен като Савойския дворец.

Постройката на два етажа представлява архитектурно съчетание между готически и ренесансови елементи. Червеното тухлено крило е украсено с множество прозорци, островърхи арки в долната част и назъбени елементи по фасадата на втория етаж. Това крило се намира с лице към близката улица и ярко контрастира с другото крило – човек трудно може да предположи, че това са части от една и съща сграда. Крилото с подчертан ренесансов стил е в бял цвят, изградено изключително симетрично и пропорционално. В ниша над входната порта е поставен релеф на герба на нидерландския император – два лъва, които поддържат кралската корона. В друга ниша е поставена скулптура на богинята на правосъдието.

Маргарита Австрийска е обичана от жителите на Мехелен, защото засилва позициите на града, а в двора ѝ процъфтяват науката и изкуството. След смъртта ѝ Савойският дворец служи като седалище на Великия съвет на Нидерландия почти два века, а днес е превърнат в Съдебна палата.

Още за историята на Маргарита Австрийска, за изображенията на вещиците в картините от времето на Ренесанса и за невероятната колекция от унгарски произведения на изкуството на Николас Салго можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!