Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Лъчезар Стоянов: Продължаваме да преоткриваме завета на Левски, защото Левски е кауза и ориентир за нашето бъдеще

Снимка: БГНЕС

Не е случайно, че наричаме Васил Левски Апостола и само той е така назован в цялата ни история, подчерта в интервю за предаването "Нещо повече"  по "Хоризонт" доцент д-р Лъчезар Стоянов, преподавател в Нов български университет:

Нямаме друг Апостол -  както християнските апостоли са разнасяли искрата и са се жертвали в името на една нова идея, на една хуманна кауза, преобразуваща света, така и Левски. Всъщност  затова и го третираме като Апостола - една свята личност и като живот, и като поведение, и като послание, която дава нови хоризонти и ни повежда нас - българите, българският дух по нови пътища.  И той самият изстрадва като ранните апостоли, с живота си изстрадва тази кауза, която дори и да изглежда в един момент почти загубена, обречена, в края на краищата той ни повежда към нея и ни дава това чувство за Свобода.  

Почти няма нещо, което да не знаем за Левски, почти няма нещо, което да не е проследено вече 145 години. Той е една паметна, забелязана и високо оценена и от своите съвременници и личност, припомни доц. Стоянов: Още Ботев веднага пише за него знаменитото си стихотворение, след това Иван Вазов.  Изобщо той е една фигура, която веднага и ярко се откроява на небосклона на българската политическа действителност.  По тази причина едва ли за него може да се добави нещо като фактология, но ние продължаваме, разбира се, както и предишните поколения, да търсим и да преоткриваме завета на Левски. Защото Левски е една кауза, един завет, един ориентир за настоящето ни и за нашето бъдеще и това мисля, че е по-важното, изтъкна Лъчезар Стоянов и обобщи част от заветите на Левски така, както би искал да достигнат до младите:

Именно чувството за Свобода и това, че, ако се отдадеш на една кауза, можеш да я постигнеш  - първо в себе си, а после да я дадеш и на другите, за да стане една обща кауза Свободата. И още, че за Свободата се воюва, воюва се, дори се мре  - това едно огромно послание, и това, разбира се, че човек, ако се бори, дори и за изглеждащи абсурдно каузи, но стига да са наистина светли и даващи просперитет и духовен хоризонт на личността и на обществото, те рано или късно ще победят.

Мисля, че тези два завета, генерално погледнато от живота и завети на Левски, много ми се иска да ги предам  и ги предавам доколкото мога на моите възпитаници, каза доц. Стоянов. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна