Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група ще подготви промени в действащото законодателство за финансирането на медиите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Работна група ще подготви промени в действащото законодателство за собствеността и финансирането на медиите в България, реши правителството.

Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците на финансирането му.  Експертите трябва да предложат по законово допустим начин, държавен орган да сезира Комисията за защита на конкуренцията, която периодично да изготвя секторни анализи на медийния пазар в страната. В случай, че комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или е нарушена, трябва да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

В работната група по изготвянето на законодателните промени са включени министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти. До две седмици работната група, обосновано и мотивирано, трябва да сезира КЗК, да направи секторен анализ на медийния пазар и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна