Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нещата в ДПС са толкова заплетени, че дори на самите избори няма да се разплетат"

Гюнер Тахир: 60:40 за Доган

"Доган буквално подари на Пеевски партията ДПС. И сега се прави на ощипана госпожичка"

| Интервю
Гюнер Тахир
Снимка: Добрина Карамболова

В момента нещата в ДПС са толкова заплетени, че дори на самите избори няма да се разплетат.

Това мнение изказа пред БНР Гюнер Тахир – председател на Национално движение за права и свободи и бивш зам.-председател на ДПС.

"Ако гледаме сегашната цифра – получените гласове от последните парламентарни избори, които бяха 366 хил. гласа, мисля, че съотношението ще бъде 60 на 40 в полза на Доган, освен ако Пеевски не реши отново да развърже кесията и да се разплаща – тогава може да бъде и 50:50", прогнозира той.

Според него Централното оперативно бюро, проведено вчера в "Росенец", е било нелегитимно:

"Не знам какво са очаквали хората, които направиха тази сбирка, защото предварително беше ясно, че не може да се събере кворум".

По думите му това е единствената партия, в чийто устав има изискване за квалифицирано мнозинство, за да има заседание на съответния орган:

"Ако в момента Националното оперативно бюро е от 24 души, то Централният съвет е от 240. Вчера съотношението беше 13 на 11, т.е. 13 от страната на Доган, а другите 11 са от групата на Пеевски. Излезе информация, че са 14 на 10. Цифрата зависи от това дали е вярна информацията, че плевенският депутат Марио Рангелов отново се е върнал при Делян Пеевски. Това е въпросът".

За да може Бюрото да е легитимно, съотношението трябва да е 16 + 1, обясни Гюнер Тахир в предаването "12+4". По думите му в момента нито Пеевски, нито Доган могат да съберат мнозинство, за да има заседание.

"Ахмед Доган няма как да си преподреди къщичката, защото при него управлението е едно и също от 35 години насам", коментира още бившият зам.-председател на Движението.

"Доган буквално подари на Пеевски партията ДПС. И сега Доган се прави на ощипана госпожичка – видите ли дайте да спасяваме партията от Делян Пеевски".

Според него двамата не са се разделили заради принципи и начини на водене на политика, а "ги делят едни 100 млн. лв.":

"Пеевски убедено казва "моята партия", "моята листа", т.е. той недвусмислено приема, че си е платил на Ахмед Доган едни пари и че партията ДПС е фирма, която той е придобил и не дължи никому никакви обяснения за това нещо".

Тахир е категоричен, че до изборите няма шанс да се съберат. Той очаква на предстоящите избори двете групи взаимно да си попречат да се явят от името на ДПС, второ – и двата лагера да се опитат да се регистрират от името на ДПС, а въпросът да стигне до ВАС. По думите му обаче председателят на ВАС е "абсолютно зависим човек от Делян Пеевски". На него му изтича мандата през ноември. В този смисъл ако изборите са най-късно до ноември, смятам, че в съдебната битка ще спечели Пеевски, прогнозира той. Според него времето работи в полза на Доган.

Тахир изчисли, че половината от структурите в страната стоят зад Пеевски, а другата половина зад Доган. Големият проблем на Доган са областите Търговище и Хасково, изказа мнението си той и предположи, че за тези места на почетния председател ще му трябват силни фигури. Сред изселниците обаче Пеевски не е толкова добре познат, но пък част от тях искат смяната на Доган, добави той.

"Много зависи от това дали правителството в Анкара ще заеме страна. Засега не взема".

Ердоган не можа през годините да се справи с Доган, каза още Гюнер Тахир. По думите му Анкара се опита да се пребори с Доган чрез партиите на Касим Дал и Лютфи Местан, но не успя:

"Сега Анкара може да свърши тази работа, държейки се неутрално, и да я остави на Пеевски. Той би могъл да свърши и тяхната работа".

Цялото интервю на Людмила Железова с Гюнер Тахир в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени