Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабиш поискал оставката на директора на надзорния орган на чешките служби за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на надзорния орган на чешките служби за сигурност съобщи, че премиерът на Чехия Андрей Бабиш е поискал оставката му и че правителството е започнало разследване във ведомството за евентуална злоупотреба с обществени средства, предаде Ройтерс.

Михал Мурин, който оглавява Генералната инспекция на службите за сигурност, пише в изявление на уебсайта на агенцията, че през този месец е имал две срещи с Бабиш. И посочва, че оставката му е поискана заради "загуба на доверие от страна на премиера".

Бабиш му внушил, че краят на февруари е подходящ момент за оставката, така че да няма "по-нататъшен скандал". В изявлението Мурин не посочва дали ще се оттегли, или не.

В понеделник чешкото финансово министерство започна да разследва как са изразходвани бюджетните средства в Генералната инспекция на службите за сигурност през миналата 2016 година.

Премиерът Бабиш отрича разследването срещу него за злоупотреби с еврофондове в размер на 2 милиона евро да е свързано с искането му за оставка на Мурин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна