Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ГЕРБ и БСП в спор по БНР за сделката на ЧЕЗ

Тома Биков и Крум Зарков коментират темата в предаването "Неделя 150"

Гинка Върбакова по време на изслушването си пред две парламентарни комисии
Снимка: БГНЕС

Депутати от управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП влязоха в спор по БНР по сделката с активите на ЧЕЗ в България, която беляза голяма част от политическия живот в изминалата седмица.
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че през 2013 г. срещу тогавашното правителство на Бойко Борисов бил организиран метеж, който карал сегашни премиер да бъде и по-емоционален. 

„Твърдя, че нашите политически противници имат шанс да влязат във властта само по един единствен начин – по служебен начин, така, както го направиха през 2013-а и така, както го направиха за кратко през 2017 г.– за два месеца. Иначе, явявайки се на избори, те губят винаги. И когато единственият ти шанс е да влезеш по служебен път в управлението, ти започваш да мислиш за революция“, заяви в Биков предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков нарече това безотговорно и срамно политическо говорене.

„Има хора и ние не знаем кои са, които се опитват и са на път да успеят да вземат една трета от електроразпределението на България, включително това, което захранва столицата и големите градове. Има хора, които се опитват да овладеят, и са на път да успеят, най-голямото енергийно предприятие в България, защото по оборот на средствата ЧЕЗ е именно такова. Срещу това имаме абсолютно неадекватно правителствено действие в три етапа. Първият е скатаване чрез подаване на оставка и опит един министър да поеме цялата отговорност и просто да се размине, второто е конспирация - някакви гадове, хипотетично, които искат да бутнат правителството", заяви Зарков и продължи: „Уверявам господин Биков, че бутането на правителството в момента не е основният проблем на страната. Основният проблем в момента е да се спре тази срамна сделка. И накрая - госпожа Гинка Върбакова за една седмица стана от персона нон грата, за която само, защото я познавате си подавате оставка, правителствен агент, който след ден или два ще отиде в Чехия да защитава нашият интерес. Това е дебатът."

Тома Биков подчерта, че след като сделката за ЧЕЗ е била приключена, държавата е включила всичките си институции и независими регулаторни органи с правомощия по закон в проверки, които все още текат и вероятно ще продължат да текат.

"Структурата на управлението на ЕРП-тата в България е следната: те са частни, но са подложени на много тежка държавна регулация и благодарение на тази държавна регулация през последните три години токът е поскъпнал с 2,5 процента, което никак не е много. Така че спекулациите по темата "Взимат ни ЧЕЗ" - ЧЕЗ е продаден 2004 година и не е направено нищо, за да бъде върнат. И е продаден така, че държавата да няма никакъв контрол върху него, защото тези 33 процента, за които се говори, че са продадени, не позволяват на държавата да контролира, а единствено я ангажират при определени проблеми, евентуално, както се случва често, държавата да поеме загубите, а частният инвеститор да поеме печалбите. И поради тази причина тези 33 процента са продадени, защото няма никакъв смисъл от тях. Като няма инструмент за контрол, защо да стои държавата вътре? Там сега има нова хипотеза – да се опитаме да придобием 34%, които да позволяват на държавата да осъществява контрол върху дружеството." 

Ние трябва да преценим доколко трябва да дадем тези пари, за да се презастраховаме, че инвеститор не може да увреди тежко националния интерес, посочи Биков, като акцентира върху дебата по темата и аргументите "против":

"Защото  е много хубаво и красиво да се каже: "Дайте да си вземем ЕРП-тата, дайте, не само ЧЕЗ, а да вземем и другите". Но ако вземем всичко накуп, това ще струва около два милиарда. И тогава трябва да кажем, откъде ще ги вземем, от кои сектори - от здравеопазването, от образованието, от отбраната?"

Каквото и да си обясняваме, сделка от такъв характер не може да се случи без подкрепата на правителството, изтъкна Крум Зарков:

"Ако държавата влезне като съдружник с тези неизяснени фирми и купувачи, тя ще легитимира тази сделка. Трябва да се направи точно обратното, държавата трябва да влезе в тази сделка, но преди това трябва да обясни, че тя не може да се случи така, както е започната, да започне една процедура отначало и тя да участва наравно с други, с достатъчно атрактивна оферта, за да си върне изцяло контрола върху електроразпределението в тази част от страната."

Опозицията си прави политическа кампания, ние се опитваме да решим проблем, който е възникнал другаде и когато се говори за корупция и нередности, предполагам, че БСП имат предвид чешката държава, защото чешката държава стои зад тази сделка, а не българската, категоричен бе Тома Биков:

„Нашата цел е по законен път да защитим интереса на българите. Всякакъв тип интервенции, които се правят на ръба на закона в подобни ситуации, са причината да няма сериозни инвеститори в тази област. Трябва да си дадем сметка, че когато през ден или два говорим за национализация, за това, че чешкото законодателство няма значение – ние можем да провалим сделката, да си решаваме какво да правим, въпреки че това е частна собственост – цялото това говорене, когато се прави от големи политически сили (може би и ние имаме вина за това), то създава среда, в която никой не иска да рискува да направи сделка в България, след което да се окаже, че собствеността му не е гарантирана. Нарушаването на международното законодателство може да ни излезе много скъпо.“ 

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна