Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка остави основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На седемнадесето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, подчертавайки отново, че ниските лихвени ставки продължават да подкрепят икономиката на страната.

Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

"Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационните цели след определено време", се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание.

Централната банка отбеляза, че ниското ниво на лихвените ставки продължава да подкрепя австралийската икономика.

За разлика от предходното заседание обаче, RBA направи по-предпазлива оценка относно краткосрочните икономически перспективи. "Темпът на нарастване на заплатите изглежда тромав. Очаква се инфлацията да остане ниска за известно време, отразявайки ниския ръст на разходите за труд и силната конкуренция в търговията на дребно", посочи централната банка, но допълни:

"Независимо от това се очаква постепенно повишаване на инфлацията с оглед на засилващата се икономика".

Централната банка отново изрази известно притеснение относно по-силната местна валута, отчитайки, че поскъпването на австралийския долар може да доведе до по-бавно нарастване на икономическата активност и на инфлацията, отколкото се очаква към момента.

Според нея обаче австралийската икономика ще нарасне през 2018-а година по-бързо, отколкото през 2017-а година. През миналия месец RBA прогнозира растеж на БВП от малко над 3 на сто.

Трябва да се има предвид, че Австралийското статистическо бюро ще публикува в сряда (7-и март) своите последни тримесечни икономически прогнози. Очакванията са, че БВП на Австралия е нараснал през последното тримесечие на миналата година с 2,5% на годишна база след по-солидна експанзия от 2,8% през третото тримесечие.

Според мнозина икономисти и анализатори, Австралийската централна банка изглежда по-малко уверена относно перспективите за икономически растеж, но независимо от това, те продължават да очакват, че RBA вероятно ще започне да повишава лихвените ставки към края на 2018-а година и през 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени