Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзирателите на пореден протест

| обновено на 07.03.18 в 08:47
2
Снимка: БГНЕС

На връх професионалния си празник надзиратели в затворите и служители на "Съдебна охрана" в цялата страна излизат на пореден протест. Протестиращите отново настояват за увеличаване на възнагражденията им и приравняването им към това в МВР, както и увеличаване на щатните бройки.

В Бургас близо 30 служители на "Съдебна охрана" със знамена и плакати се събраха пред Съдебната палата в града.

"Предложеното с 5% увеличение на заплатите не ни удовлетворява", каза председателят на Управителния съвет на Синдикат "Охрана" Петко Чалъков:

"До настоящия момент няма никакво развитие, което налага на нашия празник да продължим да протестираме. Основното ни изискване е всички служители, работещи по Закона за МВР, да се третират еднакво в страната".

"Протестите ще продължат, докато се удовлетворят нашите искания - а те са за уеднаквяване на заплати и условия на труд".


В София с плакати, припомнящи исканията, които поставят вече шести месец, преди началото на работния си ден, съдебни охранители се събраха и пред Съдебната палата. Вчера от Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" поискаха директни преговори по поставяните проблеми с премиера. С открито писмо те поканиха Бойко Борисов и министрите на финансите и на правосъдието на втория си национален протест в събота и напомниха, че следващият е планиран за 26  март, когато в София ще се съберат правосъдните министри на страните - членки на Европейския съюз.


Във Велико Търново недоволните настояха за увеличение на заплатите и назначаване на още 15 служители в областната дирекция. На съдебните охранители във Велико Търново днес не им е празнично, заяви синдикалният лидер Александър Искренов:

„Чувстваме се обидени от дискриминационното отношение на държавата към служителите на Главна дирекция „Охрана“.“

Бисера Парижкова е в системата от 10 години. Тя обясни, че парите не им стигат за най-елементарни нужди:

Възникват много ситуации по време на работа, трябват хора, а ние сме малко. Имали сме много такива случаи за нападения срещу нас. Искаме да бъдат изравнени всички социални придобивки с колегите от сигурността - полиция и армия.


В Добрич протестът беше пред Съдебната палата. По думите на председателя на синдикат "Охрана" в Добрич Георги Семов, в областта има редица обекти, които не са под охрана поради липса на достатъчен брой кадри, като една от причините е ниското заплащане в сектора. "Ние продължаваме да си искаме увеличението на заплатите, докато си го получим", каза той. Деян Стоянов посочи, че условията на труд в Дирекция "Изпълнение на наказанията" са изключително тежки.

В Ловеч протестиращите поискаха оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева:

"След като не може да реши проблемите, да си заминава и да дойде, който може да ги реши".

"Действията на министъра показаха, че той не отговаря за нищо".
Недоволните служители се заканиха, че протестите ще продължат: "Недоволството е голямо, обидата е голяма. Постоянно напускат хора. Протестираме, докато видим някакви действия в управляващите".


В Плевен недоволните настояват и за реален диалог с управляващите. Валентин Колачев е от 13 години в "Съдебна охрана" и е синдикален лидер. Протестите продължават, защото исканията им не са чути: 

"Министър Цачева настояваше за диалог. Де факто диалог наистина нямаше. Според нас се нарушават законите в България, защото ние сме по Закона за МВР, след като са увеличени заплатите на колегите от сектор "Сигурност" и нашите би трябвало да се увеличат, след като сме по един и същи закон. В един момент се получава, че сме едва ли не като просяци, че молим за милостиня. Настояваме за диалог с министър Цачева. Тя твърди, че не е в нейните правомощия да ни вдигне заплатите, което за мен е недопустимо. Тогава вече ще стигнем до европейските комисии, ще сезираме европейските институции. Искаме да живеем като европейски граждани“. 

Полицаите, които охраняват съдебната власт, ще съдят правителството. Това обявиха от синдикат „Охрана“ в Благоевград на поредния си протест пред съдебната палата.  Ако  Премиерът  и финансовият министър не уважат настоятелната ни покана за преговори по нашите искания, сме готови да  потрсим правата си в съда, казаха  синдикалистите  и бяха категорични, че няма да  отстъпят от заявеното- единен класификатор  на длъжностите и заплатите в сектор „Сигурност“, кадрово обезпечаване  и подобряване на условията на труд. Инспектор Атанас Уков заяви:

"Министерският съвет нарушава два закона - Законът за съдебната власт и Законът за МВР. Ние това искаме - да се спази закона".

Съдебни заседатели подкрепиха протестиращите и ги поздравиха по повод 15-годишнината от създаването на  дирекция „Охрана“ :



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна