Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановява се полицаят, пострадал след атаката с невропаралитичен газ над Сергей Скрипал

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал
Снимка: БТА

Полицаят, който пострада при нападението с нервнопаралитичен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, се подобрява и е успял да разговаря с водещите разследването. Това съобщи министърът на вътрешните работи Амбър Ръд, която заяви, че правителството няма да допусне да се извършват престъпления по улиците на Великобритания. Ръд  определи като нагъл и брутален опита да бъде отровен  Сергей Скрипал. Тя подчерта, че е по-оптимистично настроена за пострадалия полицай, докато това не може да се каже за бившия руски шпионин и дъщеря му и не уточни какъв е нервнопаралитичният газ. Тя използва само определението "рядък".

По-рано източник, запознат с разследването, заяви за Би Би Си, че използваният газ не е Ви Екс и е малко вероятно да е зарин, както някои предположиха в началото. 

По-късно днес Амбър Ръд ще направи изявление в парламента, като се очаква тогава да съобщи подробности.

Както посочи командващият отдела за борба с тероризма Марк Роули, неговите служители в момента са ангажирани изцяло в установяване на произхода на веществото, как е било използвано то и какви са мотивите.

Междувременно министърът на отбраната Гавин Уилямсън заяви в интервю, че Русия се превръща във все по-голяма заплаха. Уилямсън отказа да коментира дали Русия е отговорна за инцидента в Солсбъри, но изтъкна в по-общ план, че тя става все по-агресивна на международната сцена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна