Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди втория национален протест на служителите от затворите и съдебната охрана:

Синдикат "Съдебна охрана": След като сме в един сектор с МВР, не може да се делим на първа и втора ръка

Протестното шествие утре ще премине по софийските улици под съпровода на гайди

| обновено на 09.03.18 в 08:21
Предстоящият втори национален протест бе предшестван от серия протестни събития по места
Снимка: БГНЕС

Начинаещ служител – младши изпълнител в системата на затворите – получава със 105 лева по-малко от младши полицай в МВР. При нас няма "чантаджии" и администрацията работи и стои на терен. Това каза в предаването „Преди всички“ Пламен Христов, заместник-председател на синдикат „Съдебна охрана“ преди втория национален протест на служителите на затворите и на съдебната охрана утре. Протестиращите ще огласят исканията си пред няколко институции – Министерство на правосъдието, Министерство на финансите и Министерски съвет. Един лъч ще тръгне от Съдебната палата. Протестното шествието ще бъде предвождано от гайдари в национални носии.

"Събираме се под призива "Европа и за нас", обясни Христов и припомни, че служителите се борят за изравняване на статута с този на служителите на МВР по отношение на заплащането и специфичните условия на труд. Недоволните служители искат и кадрово обезпечаване заради голямото текучество. Те настояват за 700 допълнителни бройки за затворите и 600 щатни бройки за „Съдебна охрана“. През 2015 година е имало 10% намаление на щата. Напрежението, при което служителите в момента работят, може да доведе до фатални грешки, предупреди Христов:

"Защото, когато ти намаляват хората, започват да работят повече. След този извънреден труд следва, освен физическата умора, следва и психическа умора. Може да стане нещо, което е фатално и лошо за колегите".

От шест месеца водим диалог с нашия работодател – Министерството на правосъдието, обобщи хронологията на събитията Пламен Христов:

"Договорихме условия, договорихме абсолютно всичко, но преломната дата е 11 януари 2018 година, когато министър-председателят Бойко Борисов извади едни сто милиона и ги даде на вътрешното министерство. Тоест, това, което бяхме постигнали и мислехме, че сме договорили – в един момент всичко се срина и започнахме разговорите наново".

"Недоволството нараства главоломно, защото на нас ни се обяснява, че нищо не може да стане, да се предложи и обещае", посочи още той:

"Как се извадиха тези 100 милиона за вътрешното министерство? След като сме в един сектор, не може да се делим на първа и втора ръка".

"Финансовият министър заяви, че не може да ни дадат повече от 5%, а за нас това е крайно недостатъчно", допълни Пламен Христов.

Надзиратели и съдебна охрана подготвят трети национален протест на 26 март, когато в София ще се проведе среща на правосъдните министри на страните от Европейския съюз. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна