Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Праисторическа разходка по днешната автомагистрала "Струма"

БНР Новини
Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов в студиото на предаването.
Снимка: Емил Николов

Още от петък следобед към изходите на големите градове се насочват колони от автомобили. Нетърпеливите пътници мечтаят да сменят делничната рутина, да преживеят нещо различно и вълнуващо, дори ако разполагат само с почивните събота и неделя. Не по-различно е и по време на отпуските. Така, бързайки, сезон след сезон, любознателният пътник все се кани някой ден да поспре, да поразгледа какво става на разкопките при автомагистрала „Струма“, да поразпита и да научи повече за работата на археолозите, а те, независимо от студа или жегата, продължават неуморно да работят. Гонят срокове. Магистралата не чака: по изграждането има толкова много етапи, отчети, спазване на наши и европейски административни правила!

Когато пътят ви отведе на автомагистрала „Струма“ при въпросния Лот 3.3, предлагам да го погледнете с очите на откривателя. Защото изминалата археологическа 2017 г. бе богата на резултати. Десетки хиляди удивителни находки се показаха от земните недра тъкмо от праисторическото селище при село Дамяница, Благоевградска област. Някои от тези артефакти бяха представени и по време на Салона на музеите в София.

До 1 април може да посетите и представителната изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН. Ще имате възможност да се запознаете с още впечатляващи резултати от цялата страна. Изложбата представя 340 находки и 22 археологически обекта от времето на Палеолита до Средновековието, но това е само част от огромния труд на екипите.

А сега, заедно с археолозите Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов, да направим праисторическа разходка по днешната автомагистрала „Струма“ ЛОТ 3.3.






Съдове от Праисторическо селища Дамяница, Благоевградска област. Снимка: К. Георгиев, НАИМ при БАН

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна