Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко русенски села са без ток, в Търговищко снежната покривка достигна 15 см

| обновено на 20.03.18 в 13:47
Снимка: БГНЕС

Русенските села Просена, Долно Абланово, Ново село и част от Басарбово са без ток. Причината е обледеняване на проводниците след обилните снеговалежи. Екипите работят за отстраняване на авариите, а снегопочистващите фирми обработват пътните участъци в целия регион.

Седем села в Шуменска област са без ток заради лошото време. Към момента има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона по главния път Шумен – Силистра от Венец в посока Шумен.В района закъсаха три ТИР-а, които не са имали зимно оборудване. Изтеглени са от пътното платно и движението е освободено. Участъкът непрекъснато се почиства заради обилния снеговалеж. По информация на "Енерго про" без ток са отделни абонати в Каолиново, Враничево и Пристое, три екипа на дружеството работят по отстраняване на авариите. Проходими при зимни условия са пътищата в община Шумен, затворен за движение е само панорамният път от пивоварния завод към комплекс "Създатели на българската държава" заради опасно надвиснали клони. След като бъдат отстранени, движението ще бъде възстановено. В града улиците се почистват и посипват с луга. 

По искане на Областното пътно управление и във Варна ще бъде ограничено движението за автомобили над 12 тона по АМ "Хемус". Язовир "Тича" прелива с 10 кубически метра в секунда, а Камчия и Врана са в коритата си и имат достатъчен обем, информира заместник областният управител Петко Шаренков. Оперативните звена на "Напоителни системи" осъществяват контрол на критичните участъци.

Между 10 и 15 сантиметра е снежната покривка в Търговищка областПътищата са проходими при зимни условия, но има ограничения за движение на товарни автомобили. Не се допуска движението на камиони над 12 тона между Търговище и Разград, Попово и Разград. Ограничено е движението на автомобили над 5 тона между селата Лиляк и Александрово, където има активирано свлачище и движението се извършва в една лента. Затворен за движение е Kотленският проход. Заради поставени летни гуми периодично има закъсали автомобили на стръмните участъци около селата Козма, Пробуда и Бистра, на които своевременно се оказва помощ.

Бурен вятър духа в района на Твърдица и прохода "Вратник" и образува снегонавявания, съобщават от Областно пътно управление в Сливен. Сняг вали в планинската част на областта. Снежната покривка е между 10 и 15 сантиметра. Няма затворени за движение пътища в областта. Към момента 20 машини за поддръжка на републиканската пътна мрежа обработват настилките. Остава ограничението за движение на товарни автомобили над 12 тона по пътя Котел - Омуртаг. То е въведено заради пропадане на пътя в района на село Тича. Движението там се осъществява в едната лента. В Новозгорско вали дъжд. АМ "Тракия", в сливенския участък е без ограничение. В късните следобедни часове се очаква да паднат температурите и е възможно да се образува поледица.

Пристанище Бургас е затворено за маневри на всякакви плавателни съдове. Причината е силен вятър, който достига между 12 и 15 метра в секунда. В града вали от сутринта, но според дежурните в община Бургас няма съществени проблеми и наводнени участъци.

Отпадат ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили по основните направления от Силистра за Добрич, Шумен, Русе и Разград, съобщиха от ОПУ Силистра. В района продължава да вали слаб сняг.

Сняг вали в цялата Габровска област. На места шосетата са заснежени. Преминаването през прохода "Шипка" става при зимни условия. Пътищата в областта са отворени за движение, без ограничения. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна