Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои мащабна национална проверка на сградите за достъп на хората с увреждания

КЗД дава на НДК сертификат за достъпна архитектурна среда

Снимка: БГНЕС

Все още голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна среда. Това каза председателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева пред "Хоризонт". Тя съобщи, че предстои мащабна национална проверка на Комисията на различни институции:

"Нашата идея е да покажем не само местата или сградите, в които има недостъпна архитектурна среда, а да покажем и добрите модели в България и искаме кампанията да има позитивен отзвук".


Джумалиева предлага да се помисли за обособяването на специален фонд, който да финансира изграждането на достъпна среда в държавните и общински институции:


"Изграждането на достъпна архитектурна  среда е обикновено процес, свързан със сериозни финансови средства. Когато говорим например за държавна институция е много по трудно и сме имали случаи, в които ръководител на институцията има желание да изгради подобна среда, но това е свързано със специални средства, които трябва да бъдат предвидени в бюджета.

Може би държавата и институциите трябва да помислят, дали след като е толкова трудно, след като е свързано с такива финансови средства и затруднения осигуряването на достъпна среда, дали не е добре да се помисли за някакъв специален фонд, който да бъде създаден, от който фонд да могат спокойно да бъдат финансирани институциите и сградите с подобни средства".

При констатиран проблем КЗД има правомощията да налага глоби, обясни Джумалиева:


"Те могат да стигнат от 100 лева до 20 хиляди лева при повторно нарушение, в случай че трети път констатираме, че даденото нарушение не е поправено, или пък не е осигурена достъпна архитектурна среда". 


"Снимките са най-лесният начин да се докаже недостъпност на средата. 
Допреди няколко години жалбите и сигналите за недостъпна архитектурна среда са били повече", обобщи доц. Джумалиева. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени