Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Идеята за "Турски поток“ наистина беше блъф

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

"Идеята за "Турски поток“ наистина беше блъф и когато твърдяхме това, много хора в България, наши опоненти, обясняваха, че това не е вярно". Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" бившият депутат Мартин Димитров:

"Искам да напомня, че "Турски поток“ първоначално беше обявен с капацитет от около 65-67 милиарда кубически метра, а сега на практика ще бъде реализиран с една четвърт от този капацитет. Толкова е малък капацитетът, че няма да бъде използван за пренасочване на количества към Европа и Европейския съюз. Нашата теза през цялото време беше, че икономически не е обосновано количествата от Русия за Европа да минават през Турция. Това много удължава и оскъпява маршрута и няма икономическа логика в това. От мегаломанските проекти с Русия се видя, че ползите за България са минимални, ако въобще някъде ги има, а разходите са огромни".

Димитров смята, че се готви нов газов проект към България:

"Притеснявам се дали нашият интерес ще бъде защитен. За да се заобиколи този път европейското изискване, очаквам позицията на България да бъде - газът да се купува от нас на входната точка на България, каквато политика има Турция. Съседите ни купуват влизащия в страната газ обикновено още на входящата точка. Така могат да бъдат заобиколени европейските правила по отношение на преносната мрежа и на изграждането на нови газови коридори".

Цялото интервю с Мартин Димитров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени