Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Минчо Събев: Сутрин като се събудя, краката сами ме водят към театъра

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: theatremontana/Мирослав Сандов

В празничния 27 март, когато в целия свят се чества Международният ден на театъра, Драматичният театър в Монтана ще посрещне публиката си с премиера. Най-новият спектакъл в неговия афиш е „Мистерията Дон Жуан” – постановка по пиесата „Завещанието на целомъдрения женкар” от Анатолий Крим. Всъщност Монтанският театър беше първият в страната, който представи украинския драматург и неговата пиеса на българската публика – тогава, през 2009 година, както и сега постановката е на Минчо Събев, а в ролята на вечния любовник е актьорът Любомир Бояджиев. В спектакъла участват още Тихомир Иванов, Димитрина Проданова и Асен Таков. Сценографията и костюмите са на художника Тодор Деков.

„В днешното време на пошлост, на цинизъм желанието ми е да направим една ода за любовта, едно „възпитание на чувствата” – аз това бих сложил като подзаглавие – „Възпитание на чувствата”. Както се казва в пиесата, Дон Жуан е имал 617 жени, които е съблазнил, но, оказва се, той само ги е учил да летят. Тук всичко е наопаки на легендата - Дон Жуан учи жените „да летят”, говорим за духовната любов. Това е една непрекъсната борба между дявола и Бога, между агресията и любовта, между аскетизма и насладата”.

Преди години Минчо Събев дава сценичен живот на пиесата и в Канада, където с местна трупа представя историята за вечния любовник на френски език.

Какво още сподели режисьорът в навечерието на театралния празник и какво пожелава на хората, които правят театър днес, може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна