Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За страстта да правиш модели на самолети и историческата им стойност

Любовта към техниката и физическата направа на неща се ражда в детството, убедени са много авиомоделисти
Снимка: БГНЕС

"Първата категория деца си мислят, че това е лего играчка, която да вземат да си играят с нея. Вторият тип деца се заглеждат и казват: “Това истинско ли е?“ А третият тип задават на своите родители или придружители на изложбата въпроса: „Това как е направено и кой го е направил“. Вече има замисляне, че не е купено от магазина и не е полуфабрикат." Това споделя в предаването "Хоризонт до обед" Валентин Петров от Свиленград, който се занимава с авиомоделизъм и за няколко десетилетия е изработил стотици модели на самолети.

Макетите имат не само моделистка, но и историческа стойност, смята Петров, който изработва всички модели от военната ни и гражданска авиация. Правил е и модел на самолет така, както е изглеждал, докато го разрязват за скрап – на три части. В момента работи върху модел, който вече не е в активен летателен режим.  

„В нашата авиация след Балканската война всичко е колоритно. Имали сме на въоръжение доста самолети от доста държави“, разказва Валентин Петров. 

Казва, че няма значение дали самолетът е руски или френски, важното е да е красив и надежден. Следи процесите във военната ни авиация и казва, че чрез моделите си пресъздава част от българската авиационна история.

Станислав Петков от шестгодишен е запален по правенето на модели, не само на самолети. "МиГ-овете се възпроизвеждат трудно, защото имаме проблем с китайските другари, които правят моделите и не ги правят достатъчно точни", пояснява Петков.

Самият модел може както да пресъздаде как изглежда съответният самолет, така и дадено действие или събитие – например аварийно кацане. "Свързани сме с истинските модели по един или друг начин", допълва Петков. Убеден е, че нацията освен от юристи има нужда и от инженери, а любовта към техниката и физическата направа на неща се ражда в детството.

Още за майсторлъка да правиш самолети - от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна