Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едни не само 3 милиарда евро

БНР Новини
"Ще бъдем непоклатими и никакви отстъпки няма да правим” заяви на партиен форум Ердоган, часове преди срещата в Евксиноград
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След по-малко от седем часа в Евксиноград ще има среща. Преди нея, пред партиен форум в Трабзон, турският президент рече: „Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети. Да ги остави за себе си… Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа… Ще бъдем непоклатими и никакви отстъпки няма да правим.”
„Надявам се да не тропа, надявам се да бъде диалог. Душевните граници на Ердоган са доста широки” – така пък отговори на въпрос дали турският президент ще тропа по масата шефът на българската дипломация Екатерина Захариева.
 „Не очаквайте конкретни споразумения от срещата на върха между ЕС и Турция във Варна… Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което в момента не съществува.” – обявиха пък от кабинета на министър-председателя.
Според Anadolu Agency основните въпроси, които ще обсъждат европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и турският държавен глава са четири – митническият съюз, либерализация на визовия режим, стъпки за борбата с тероризма и отпускане на финансова помощ по споразумението за бежанците. Всичките от основно значение за южния ни съсед. Последният много важен и за сигурността на България.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени