Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 16 души се водят изчезнали след пожара в руския мол с 64-ма загинали

Алармата за пожар в търговския център била изключена, аварийните изходи - блокирани

| обновено на 26.03.18 в 19:38
Пожарът в търговския център в Кемерово започнал около 17 часа местно време в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 16 души все още се смятат за безследно изчезнали при пожара в търговски център руския град Кемерово. До този момент е потвърдена смъртта на 64 души, като сред жертвите има  девет деца. Само 23 тела са били разпознати, като в повечето случаи ще се наложи да се прави ДНК експертиза.

Частен охранител е изключил алармата за пожар в руския мол, а аварийните изходи на сградата са били блокирани, съобщи Следственият комитет на Русия, който разследва трагичния инцидент.

Състоянието на повечето пострадали при големия пожар в търговско-развлекателния център в сибирския град Кемерово се подобрява. Тежко остава състоянието на 11-годишно дете, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова.

Общо 13 души остават в болница от ранените 52-ма, като при повечето диагнозата е отравяне с въглероден оксид. 40 са прегледани и освободени за домашно лечение.

Все още се уточнява броят на безследно изчезналите. Според Министерството на вътрешните работи те са 59, включително 41 деца, а според Министерството на извънредните ситуации - 16 души. Спасително-издирвателната операция продължава.

Получените досега доказателства говорят за „въпиещи нарушения“ на безопасността, допуснати, при въвеждането на търговския център в Кемерово в експлоатация и в нейния ход, се посочва в съобщението на Следствения комитет.

Задържани са и разпитани 4-има заподозрени - техническият директор на компания, собственик на сградата, арендатор на помещенията, откъдето се предполага, че е тръгнал пожарът, сътрудник и ръководителят на частната компания, обслужваща пожарната сигнализация. Работи се по задържането на неин служител, който при сигнала за пожар изключил системата за оповестяване.

Следственият комитет посочва, че за момента са разпитани 70 свидетели и очевидци на трагедията. Както и че в най-скоро време криминалисти от Москва ще започнат оглед на мястото със специална техника. Води се досъдебно производство по три члена от Наказателния кодекс, свързани с нарушаването на противопожарните норми и причиняването на смърт по непредпазливост.

От утре Кемеровска област е в тридневен траур.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна