Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решение на сръбска партия може да свали правителството в Косово

Косовски спецполицаи извеждат Марко Джурич - директор на сръбската правителствена служба за Косово, от полицейска кола в Прищина в понеделник.
Снимка: Ройтерс

Ако партията Сръбска листа изпълни заплахата си за напускане на правителството на Косово заради насилие при ареста на висш представител на Белград, кабинетът на премиера Рамуш Харадинай може да падне, посочват сръбски анализатори.

Председателят на Сръбската листа в Косово Горан Ракич съобщи, че след вчерашния инцидент в Косовска Митровица партията е приела инициатива да напусне правителството в Прищина

Специалните части на косовската полиция задържаха в понеделник следобед директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, който не получил разрешение от Прищина за визитата. Стигна се до сблъсъци с употреба на сълзотворен газ и шоково гранати, при които бяха ранени 32-ма косовски сърби. Часове по-късно Джурич бе експулсиран в Сърбия.

Сръбска листа има 10 депутати в 120-местния парламент, а тя е част от управляващото мнозинство от 63-ма народни избраници. То бе формирано през септември миналата година, три месеца след изборите, като в него влизат Демократичната партия на Косово на президента Хашим Тачи, Алианс за бъдещето на Косово на премиера Харадинай, Нов алианс за Косово на външния министър и вицепремиер Беджет Пацоли и партии на малцинства.

„Диалог при тези обстоятелства, когато срещу невъоръжения народ се върви с куршум в цевта, когато срещу думата се върви с приклади и ботуши, докато се извършва институционално насилие над гражданите, няма никакъв смисъл“, казва Ракич в изявлението на Сръбска листа. Той посочва, че ще информира сръбския президент Александър Вучич за решението на партията да напускане на правителството на Косово.

След спешното заседание снощи на Съвета за национална сигурност в Белград Вучич заяви, че Джурич е бил бит по време на ареста си. Той обвини косовските власти в „брутална провокация“.

Шефката по външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че е говорила по телефона с президентите Вучич и Тачи. Тя осъди случилото се в Косово, като призова за спокойствие и запазване на диалога.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна