Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юшченко: Знам от какво се страхува Путин - от международната солидарност

Виктор Юшченко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият украински президент Виктор Юшченко, станал жертва на опит за отравяне през 2004 година, заяви в интервю за "Скай Нюз" по случая "Скрипал", че експулсирането на руски дипломати от западните съюзници е добро начало, но може би са необходими и военни действия за възпиране на руската имперска политика.

Бившият президент на Украйна бурно аплодира продължаващото гонене на руски дипломати след нападението с нервнопаралитичен газ в Солсбъри, като заяви, че не се съмнява, че Москва стои зад него. През 2004 година Юшченко бе отровен с диоксин и той и неговото семейство са убедени, че нареждането за покушението е дошло от Москва след неговите опити за по-близка интеграция с Европа.

В интервю за "Скай Нюз" от офиса си в Киев Юшченко каза, че "новооткритата" солидарност между европейските държави и Съединените щати не е достатъчна. Според него това не трябва да приключи с тази единствена стъпка и не трябва да се изключват военни мерки за противопоставяне на "съвременната имперска руска политика".

Виктор Юшченко заяви, че знае от какво най-много се страхува Владимир Путин – международната солидарност.

"Решението на 24 държави да изгонят руски дипломати е най-важната новина днес в света и най-сериозният удар за политиката на Путин през последните месеци", заяви Юшченко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени