Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова представя "Април в Париж"

Снимка: личен архив

Музиката винаги ме крепи, когато не съумявам да се справям с реалността, призна в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ музикантът Мирослава Кацарова. „Април в Париж“ е заглавието на новия ѝ проект, посветен на френската музика. На 4-ти април тя ще го представи в София, а на 6-и април – в Пловдив.

„Пиесата „Април в Париж“ е интересна сама по себе си. Чисто музикално тя е много красива, има си своите малки детайли, които я правят привлекателна и за инструменталистите, и за вокалистите. Песента, дала заглавието на пиесата, е много стара, написана през 1932 г. На практика тя е единствената в моята нова програма на английски език и единствената джазова пиеса. Избрах нея от една страна, защото много ми харесва и винаги съм искала да я изпея. Това е една от любимите ми джаз балади. От друга страна тази песен пее за нещо, което много простичко е казано в текста й – „Април в Париж" не е просто цъфналите кестени и масите по тротоарите, разговорите и кафетата навън. „Април в Париж" е състояние, настроение. То е онова, което може човек да открие отвъд географията, независимо къде се намира. Песента е много красива и романтична. Тя създава усещането за много красива носталгия към преживяно или непреживяно, може би мечтано“.

По нов начин преработих моята собствена вокална фраза чрез нов код, който е френският език и който си има своята специфика, акценти, произношение, обясни Кацарова и добави:

„Чисто фонетично те отвежда в съвсем други музикални пространства. За френската музика текстовете са много важни, много често те са поезия".

Цялото интервю с Мирослава Кацарова чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени