Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи по рода си фестивал „Жените пишат“ - посланията на жените писатели в Турция

Жените писателки в Турция се опитват да работят срещу клишетата и неравнопоставеността между мъжете и жените. В Истанбул се проведе литературен фестивал под надслов "Жените пишат".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През март в турския мегаполис Истанбул се проведоха поредица събития, вдъхновени от Международния ден на жената 8 март. Едно от тях бе филмовият фестивал „Филм Мор“ (мор на турски означава виолетово, това е цветът на феминисткото движение в страната). Приключи и първият по рода си фестивал „Жените пишат“, който събра писателки, преподавателки и литературни критици жени, които дискутираха присъствието на жените в литературата и не крие ли опасност за засилване на стереотипите поставянето на фокуса върху жените в литературата. Съорганизатори са Генералното консулство на Швеция, университетът за изящни изкуства „Мимар Синан“ и неговият Център за женски изследвания и практики, както и фондация „Женска библиотека и информационен център“.

„Вярвам, че с малките промени, да се свързваш с нови хора, малко по малко можеш да промениш нещата. Писаното слово има огромен потенциал. Няма да променим света след фестивала, но добавяме мисли, идеи, които "инжектираме" в по-младата, както и в по-възрастната аудитория" - така вижда целта на форума Сузи Ершахин, културeн аташе на Швеция в Истанбул.

Известната турска писателка Ойя Байдар, която има преведени на български език четири романа, се включи в заключителните дискусии.

„Навсякъде по света, с изключение на няколко северни страни, във всяка сфера, жените стоят значително по-ниско от мъжете. В последно време женското движение се засилва по целия свят и има жени, които се борят. И тук жените-литераторки са под мъжка доминация. И в исторически план е било така. Знаете, че във Франция една жена пише под псевдонима Жорж Санд, тъй като като жена не би била публикувана. И в Турция има такива примери. Първата турска романистка от края на 19-и век Фатма Алийе също не е писала под собственото си име. Има обаче и промяна. Нараства броят на жените-писателки, но по отношение на вниманието, което те привличат в това мъжко общество, жените не заемат равно място с мъжете", казва Ойя Байдар пред "Хоризонт".

Запитана кое е най-голямото предизвикателство да бъдеш писател в Турция, защото много често аудиторията по света се интересува от писатели от страни с политически конфликти, ако те пишат 
само за тях, Ойя Байдар споделя:

"Трудно е да не споменаваш проблемите, които сега Турция преживява. Проблемите в нашия регион винаги са намирали отражение в литературата, няма значение дали тя е дело на мъже или жени. Особено писателите като мен, които идват от политическите движения - тези теми ни засягат особено силно и е невъзможно да ги пренебрегнем. Но ако пишем само по тези теми, може да стане дидактично, назидателно, историческа, документална проза, а ние като писатели трябва да разказваме човешки истории. Но тези истории се развиват на фона на политическите събития. Смятам, че в Турция главното течение в литературата върви горе-долу в тази линия". 


Имат ли публична видимост жените-писателки - Мариан Карагьозов обобщава посланията на литературния маратон в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна