Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия още вижда проблеми в програмата за транспортния самолет на „Еърбъс“

Военно-транспортният А400М в полет над Испания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скъпият проект за военно-транспортния самолет А400М на „Еърбъс“ продължава да има проблеми, включително заради тромавото планиране на мисиите, което прави невъзможно извършването на медицински евакуации и други краткосрочни задачи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на поверителен документ на германските военни.

Докладът посочва, че липсата на мрежова компютърна система, необходима за въвеждане на данни като използваното гориво в множество системи, означава, че може да отнеме до 50 човекочаса за планиране на мисия. Което е „неприемливо от оперативна гледна точка и трябва значително да се съкрати“.

Германските военни освен това виждат „значим риск“ в това, че самолетът няма да отговори на всичките тактически изисквания по времето, когато Берлин планира на спре от експлоатация остаряващите транспортни самолети С-160 след 2021 г.

Производителят „Еърбъс“, който миналия месец обяви, че проектът по програмата А400М е глътнал още 1,3 млрд. евро през 2017 г., с което стават общо около 8 млрд. евро, отказа да коментира германския документ, посочва Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна