Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици роднини, приятели и колеги се сбогуваха със Стивън Хокинг на погребението му в Кеймбридж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на погребението на световноизвестния британски астрофизик Стивън Хокинг, предадоха Франс прес и ДПА.
Частната служба в памет на убедения атеист Хокинг се състоя в църквата "Св. Мария" на Кеймбриджкия университет, съвсем близо от колежа "Гонвил енд Кайъс", където той работи над 50 години.

Около църквата се бяха събрали стотици обикновени граждани, които аплодираха пристигането на ковчега, носен от шестима души от бившия колеж на Хокинг, покрит с бели рози и лилии, символизиращи Полярната звезда и Вселената. Камбаната удари 76 пъти, по един за всяка от изживените години на прочутия учен.

Сред около 500-те поканени гости на церемонията бяха китаристът на "Куин" Брайън Мей и съпругата му  - актрисата Анита Добсън, изпълнителният директор на "СпейсЕкс" Илон Мъск, британският астрофизик Мартин Рийс и актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г.

Стивън Хокинг почина на 14 март в съня си на 76-годишна възраст. Миналата година той каза пред Би Би Си, че не е очаквал да доживее 75 години.
На 21 години Хокинг е диагностициран с амиотрофна латерална склероза, нелечимо неврологично заболяване на двигателната система, което го прикова в инвалидна количка и го принуди да ползва синтезатор на речта, за да комуникира.

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство в близост до гроба на Исак Нютон на 15 юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени