Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан

| обновено на 02.04.18 в 14:24
Наблюдение на космическата станция "Тянгун-1", която в момента пада към Земята
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската космическа станция "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан в 3.16 ч. българско време тази сутрин.


Няма нанесени щети след  падането на станцията, съобщи китайското външно министерство.

"Падането на космическата станция на Земята не е нанесло щети. Китай е докладвал ситуацията на космическата агенция на ООН, придържайки се към откритост и прозрачност на информацията", заяви говорител на външното министерство в Пекин.
Все още няма информация за точното местоположение, където са паднали частите на "Тянгун-1". 

Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората, а по-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат земята. 
Китайският вестник "Глобал таймс" написа, че големият шум в световните медии около падането на "Тянгун-1" отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай, предадоха световните агенции.

Навлизането на "Тянгун-1" в атмосферата беше проследено и от оперативен щаб у нас заради възможността апаратът да падне на българска територия.
В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" професор Мирослав Цветков от Висшето военноморско училище, където работеше щабът за наблюдение движението на станцията, заяви, че предстои да бъдат направени изчисления за точното местоположение, където тя е паднала: 
"Просто сега му е дошло времето вследствие на гравитацията да се приближи достатъчно към земната повърхност и да потъне в плътните слоеве на атмосферата".
На експертите предстои работа и по установяване на състава на отломките, каза още проф. Цветков и обясни:
"Най-голямата въпросителна в този случай беше за състава на това тяло, защото то е изградено от човека. В космическия апарат сплавите са такива, че да могат да издържат на всичко това, което се случва в космоса".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени